Om oss

Sentrum Bokseklubb ble stiftet den 24. februar 1965 av Leif Hvalby, hans kone Karin og venn og treningspartner Einar Eriksen. Klubben skulle først hete Stjernen, men det navnet var allerede brukt av en annen idrettsklubb, og da ble det Sentrum i steden. Klubbfargene ble grønn og svart. Allerede i 1968 ble Sentrum kåret til beste klubb i Norgesmesterskapet, med gullmedaljer i tre forskjellige vektklasser. Klubben har med tiden vunnet en rekke mesterskap i alle alders- og vektklasser.

Leif

Sentrum bokseklubb ble etablert på beste østkant, i Bydel gamle Oslo. Der har vi holdt til siden, om enn i litt forskjellige lokaler. Det hele startet i gymsalen på Gamlebyen skole. På 1980-tallet trente klubben i Gamle Grønland Politistasjon i Tøyenbeken. I 1990 flyttet vi noen kvartaler nordover, til gymsalen på Vahl skole, hvor vi har holdt til siden.

Leif Hvalby hadde sin debut i bokseringen i 1946. Hans trener og mentor var Haakon Hansen, som deltok i OL i 1924 og senere bokset 46 proffkamper i Chicago i USA. Av disse hadde han 22 seire, 17 tap og syv uavgjort. På sitt beste var Haakon Hansen rangert som nummer seks i verden.

Hvalby ble selv aldri proff, men hadde en imponernde karriere som amatørbokser. Han var to ganger Norgesmester og ble kåret til etterkrigstidens beste bokser i Norge med utrolige 195 seire i sine 203 kamper. Etter at Hvalby la opp som aktiv bokser, trente han både det norske bokselandslaget og flere norske proffboksere. Men det var etableringen av en egen klubb som betydde mest for ham, og som ble Hvalbys store bidrag både til boksesporten og til nærmiljøet i Oslo indre øst.

Klubben var og er et viktig tilbud for unge gutter i en belastet bydel. Hvalby stilte strenge krav til utøverne. Han forlangte disiplin, lojalitet til klubben, og at man møtte opp presist. Det fantes knapt en gyldig undsyldning for å skulke en trening. Til gjengjeld ga han også av seg selv, og tok seg av gutta i «Stall Hvalby» med omsorg og varme. Med sitt gode humør og skøyeraktig humor skapte han alltid god stemning på trening. Til tider var han like mye sosialarbeider som trener, og mange tenåringsgutter som hadde havnet på skråplanet fikk en ny start i Sentrum bokseklubb. I 2009 fikk Hvalby Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt bidrag til boksesporten gjennom mange år. Boksingen var livet hans, og selv i sitt siste leveår stilte han på trening så ofte han kunne. Leif Hvalby gikk bort i 2011, 77 år gammel.

Hundrevis av gutter, og også en del jenter, har vært innom Sentrum bokseklubb opp gjennom årene. Da Leif gikk bort i 2011, stilte en liten gjeng med gamle elever og supportere opp for å redde klubben. I dag er klubben omorganisert, med flere trenere, et velfungerende styre og nye talenter. Savnet etter vår gamle ildsjel Leif Hvalby er stort, men gjennom Sentrum bokseklubb lever hans treningsfilosofi, idrettsglede og engasjement for nærmiljøet videre.